In de nacht van 31 december en de ochtend van 1 januari vieren mensen in veel landen over de hele wereld het begin van een nieuw jaar. Maar hoe is deze traditie ontstaan? De stad Babylon in het oude Mesopotamië was de plaats waar ongeveer 4.000 jaar geleden de eerste nieuwjaarsvieringen werden opgetekend. Maar wat weten we nog meer over deze 12 nieuwe maanden?
Er zijn al duizenden jaren vieringen om het begin van een nieuw jaar te markeren. Soms waren deze gewoon een gelegenheid voor mensen om te eten, drinken en plezier te hebben. En vandaag de dag is dit nog zo.
De legendarische eerste koning van Rome, Romulus, hervormde rond 738 v.Chr. het Romeinse kalendersysteem. De nieuwe kalender had slechts 10 maanden, waarbij maart de eerste maand van het jaar was en duurde slechts 304 dagen, met 61 dagen die in de winter niet werden vermeld.
De Romeinen noemden een aantal van de maanden naar hun positie in het kalenderjaar:
1ste maand : Maart : Martius
2de maand : April : Aprilis naar Aperta, de bijnaam van Apollo of een Etruskisch woord dat uiteindelijk teruggaat op de naam Aphrodite (de godin van de liefde).
3de maand : Mei : Maius : is de maand genoemd naar god Jupiter Maius, die groeikracht brengt.
4de maand : Juni : Iunius : deze maand is genoemd naar Juno, de beschermgodin van de vrouw, het huwelijk en de geboorte.
5de maand : Juli : Quintilis - De maand heette oorspronkelijk quintilis, oftewel ‘vijfde’, omdat het de vijfde maand was van het jaar maar Julius Caesar noemde in 44 v.Chr. zijn geboortemaand naar zichzelf.
6de maand : Augustus : Sextilis - Genoemd naar keizer Augustus, de eerste keizer van het Romeinse Rijk. Hij haalde in deze maand zijn belangrijkste overwinningen en werd in augustus consul. In 8 v.Chr. stemde Augustus ermee in om de zesde maand van het jaar, die tot dan toe sectilis/sextilis (‘zesde maand’) had geheten, voortaan augustus te noemen. Dat Augustus ook in augustus overleed, is toeval. Ons woord oogst is overigens van augustus afgeleid. Augustus wordt ook wel de oogstmaand genoemd.
7de maand : september Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord voor zeven, Septem.
8ste maand : oktober Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord voor acht , Octo
9de maand : november Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord voor negen, Novem
10de maand : december Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord voor tien, Decem.
Na een andere kalenderhervorming, die later door Romeinse schrijvers werd toegeschreven aan Romulus' opvolger, Numa Pompilius, werd de Republikeinse kalender ingevoerd. Om rekening te houden met de winterdagen tussen de jaren, werden twee extra maanden geïntroduceerd: Ianuarius en Februarius.
Toen echter uiteindelijk januari en februari werden toegevoegd en het begin van het kalenderjaar werd verplaatst naar januari, kwam de positie van deze maanden niet meer overeen met de oorspronkelijke betekenis van hun namen. Vandaag noemen we de 9e maand van het jaar september nog steeds de 7e maand.
Januari (in Latijn, Ianuarius) is genoemd naar Janus, de god van het begin en van de hervorming. Wat gaan jullie beginnen op 1 januari 2022? Wat is jouw goede voornemen dit jaar?
Nieuwjaarsdag is traditioneel een dag van goede voornemens. Dit jaar doen we het anders, dit jaar doen we beter. Vanaf nu moet het anders. Ik herpak me. Er zit een sporter in mij, een schilder, een schrijver, iemand 10 kilo lichter. Het is nieuwjaar, en er is geen geschikter moment.
Mijn persoonlijke voornemens voor het nieuw jaar? Mijn schermtijd verminderen en méér live contact met vrienden en familie. Gezellige etentjes, een dagje weg, even op de koffie…
Wat is jouw goede voornemen voor de komende 12 nieuwe maanden van het jaar 2022?
Ik wens jullie alvast succes met je voornemens en een ontzettend gelukkig en gezond 2022!
Ik wens mijn blogvolgers heel veel 'dolce far tutto' en hoop van ganser harte bij elke blog daaraan een kleine bijdrage te kunnen leveren.
Gelukkig nieuwjaar! Felice anno nuovo!
Comments