top of page
Foto van schrijverThijs Marleen

Daar is de lente, daar is de zee, ... daar is Schouwen-Duiveland

Oké... op de meteorologische zomer is het nog even wachten, maar ook met dit zalig lenteweertje ben ik alvast in de juiste mood voor een dagje Nederlandse kust. We trekken niet onze klompen aan, wel onze wandelschoenen voor een wandeling in Schouwen-Duiveland.



Nederland en meer bepaald Zeeland kan je bijna letterlijk "Land van de Zee" noemen, en met een goede reden! Deze zuidelijke Nederlandse provincie bestaat uit een aaneenschakeling van eilanden en schiereilanden. Bovendien vochten Zeeland en zijn inwoners lange tijd tegen de wind en tegen de zee en er zouden beetje bij beetje dijken gebouwd worden om zichzelf te beschermen tegen het watergeweld.


Helaas brak in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 - een jaar dat in heel wat Nederlanders hun geheugen als donkere dag gegrift staat - een vloedgolf deze dijken. De combinatie van springtij in combinatie met lage atmosferische druk en de bijhorende noordwesterstorm zorgde voor een vloedgolf die door de dijken brak. De Zeeuwse eilanden kwamen onder water te staan met als trieste balans 1.865 doden en bijna een half miljoen slachtoffers.


Het was naast een echte ramp ook wel de trigger om in 1960 het Deltaplan aan te vatten en uit te voeren, met de grootste stormvloedkering ter wereld als bouwkundig resultaat. De dammen die gebouwd werden verhinderden niet alleen dat het zeewater nog landinwaarts kon stromen bij hoge waterstand, maar zouden ook de vier eilanden met elkaar verbinden. Sinds het Deltaplan leven de inwoners van Zeeland in een veel rustigere verhouding met de zee. Sinds de definitieve ingebruikname in 1986 is de stormvloedkering in totaal 27 keer gesloten geweest, omdat de waterstand de limiet bereikte of overschreed. Dat lijkt misschien niet spectaculair veel, maar beeld je in dat je woning op een dikke 30 jaar evenveel keer onder water zou staan...



Schouwen-Duiveland is het meest noordelijkste schiereiland van Zeeland (want noordelijker zit je al in de provincie 'Zuid-Holland'). Het wordt omringd door de Noordzee, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Het polderlandschap toont zich met mooie dorpen, brede duinen, dijken en kreekgebieden. Die laatste zijn ontstaan na de watersnoodramp van 1953. Hoe dan ook een ideale bestemming voor een zondagse wandeling!



De Kop van Schouwen heeft een groot areaal aan duingebieden en natuurstrand waar je uren kan lopen om heerlijk uit te waaien. Zo is er het 'Verklikkerpad', een natuurgebied dat onderdeel is van het grootste nationale park van Nederland, het Nationaal Park Oosterschelde. Een uniek en dynamisch natuurgebied, waarbij de zee zelf deel maakt van een beschermd natuurgebied, de 'Voordelta'.



Natuurstrand Verklikkerpad ligt vlakbij Nieuw-Haamstede en Boswachterij Westerschouwen en maakt deel uit van de mooiste stranden in Zeeland. Je vindt hier veel vogels die de duinen gebruiken als broedplaats, en soms ook zeehonden die een dutje doen op de droogvallende zandplaten.



Al wandelend hebben we ook het gevarieerde duingebied de Zeepeduinen ontdekt, dichtbij Burgh-Haamstede. Je loopt hier langs duinvalleien, kale zandduinen en een bos. Jazeker, een echt bos vlak bij het strand en de zee. Beschut voor de wind en zalig opwarmend aan de eerste lentezon is zo'n duinvallei ideaal voor een lunchpauze. Damherten en reeën, maar ook shetlandpony’s doorkruisen de duinen. De paardjes leven er vrij en helpen mee om de duinen open te houden die zich door de wind kunnen verplaatsen.



Overal waar je ook kijkt, hebben we een prachtig uitzicht over de brede duinen van Schouwen. Enkel de vuurtoren herinnert hier aan menselijke aanwezigheid. De vuurtoren Westerlichttoren werd in 1837 gebouwd, is 53 meter hoog en is daarmee de hoogste (actieve) vuurtoren in Nederland. Het is ook deze vuurtoren die werd afgebeeld op het biljet van 250 gulden (uit de tijd dat dit nog de munteenheid was bij onze noorderburen).


Na een dagje lekker rondtrekken, is het fijn af te sluiten bij een goed glas. Burgh-Haamstede, Renesse of toch maar even doorrijden naar Zierikzee zijn dan enkele leuke opties. Wellicht is net dat ook het bijzondere aan Zeeland: genieten van puur natuur, gevolgd door gezellige drukte op een terras links of rechts. Meer moet dat soms echt niet zijn, toch?




Veel wandelplezier!


 

WANDELEN - ZEELAND - NEDERLAND - LENTE - ZEE - DUINEN

 





39 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page