top of page
Foto van schrijverThijs Marleen

50 Tinten groen in Sri Lanka

Het paradijselijke eiland Sri Lanka staat al sinds mensenheugenis bekend om zijn natuurlijke schoonheid. De fauna en flora floreert hier weelderig. Kan ook niet anders met het ganse jaar door tropische temperaturen en de zachte moessonregens. Ga mee en laat je ook onderdompelen in de 50 tinten groen van Sri Lanka.




Tijdens mijn rondreis door Sri Lanka bezoek ik enkele exotische tuinen, en geloof me, ik heb nog nooit zoveel aromatische kruiden en tropische planten bij elkaar gezien. De gouden aarde van dit betoverende eiland brengt bloeiende kruidengewassen voort die over de hele wereld zeer geliefd zijn. We brengen een bezoek aan de mooie kruidentuin, Ranweli waar we uitleg krijgen van een gepassioneerde dokter. Hij leert ons veel over de individuele eigenschappen van de kruiden en over de methoden die bij de teelt worden gebruikt. We vernemen er leuke details over het gebruik van de vele kruiden. Maar laat je niets aansmeren. Letterlijk en figuurlijk. Elke kruidentuin heeft wel een winkeltje met thee, kruidenaftreksels, zalfjes en oliën op basis van de getoonde planten. Kwakzalverij of wondermiddeltjes? Ik heb me in ieder geval niet laten vangen.




Sri Lankaanse kruiden zijn werkelijk van het hoogste niveau. Het land, dat ook wel liefkozend Spice Island wordt genoemd, staat bekend om meer dan 15 verschillende soorten kruiden. Zoals kruidnagel, kaneel, koriander, kardemom, aloë vera, cacao, vanille, peper, nootmuskaat en henna. In de meeste kruidentuinen kan je allerlei lokale specerijen, kruiden en vruchten in hun natuurlijke habitat ontdekken. Van een heel aantal wist ik niet eens of ze nu aan een boom dan wel aan een struik groeien!





Gember (Zingiber), is één van de meest populaire kruiden ter wereld en groeit in een warme en vruchtbare bodem. Dit is dus in Sri Lanka geen probleem. Het wordt meestal in zijn verse vorm gebruikt in de Sri Lankaanse keuken. Ook bij ons in België gebruiken we best veel gember in koude en warm dranken. Voor een lekker recept van gemberthee kan je een kijkje nemen op een reeds eerder geschreven verhaal op mijn blog. https://www.dolcefartutto.eu/post/gouden-thee





Wood apple is zo'n speciale vrucht die voor mij onbekend was. Deze vrucht wordt ook wel olifantsappel of houtappel genoemd. Ze komt voornamelijk voor in Sri Lanka.  

De houtappel is een zeer harde vrucht, waarvan alleen de binnenkant gebruikt wordt. Van het vruchtvlees wordt confituur gemaakt of verwerkt in een milkshake. Maar een wood apple oppeuzelen zoals wij onze appels opeten....dat kan niet.



Peper, het meest geconsumeerde specerij ter wereld, wordt geprezen als de koning van de specerijen en wordt gehaald uit de bessen van de houtachtige, groenblijvende klimplant, Piper nigrum.

Piper nigrum vindt zijn oorsprong in India van waaruit het al sinds de oudheid werd verhandeld: peperkorrels werden ontdekt in de neusgaten van Ramses (rond 1300 voor Christus) en daar gestopt toen hij werd gemummificeerd. De Romeinen gebruikten het in overvloed - in het Apicius, het Romeinse kookboek dat waarschijnlijk in de 1e eeuw na Christus is samengesteld, bevatten de meeste recepten zwarte peper.




Kardemom is een peulkruid uit de gemberfamilie dat veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. De zaden en de olie uit de zaden worden soms gebruikt om medicijnen te maken. Kardemom bevat chemicaliën die bepaalde bacteriën kunnen doden, zwelling kunnen verminderen en het immuunsysteem kunnen helpen.

Kardemon wordt in desserten en koekjes ook wel vaak gebruikt samen met kaneel.

Een recept van koekjes met kardemom vindt je op mijn blog.




Vanille is een schaduwminnende klimplant, daarom worden levende steunbomen gebruikt om voldoende schaduw te bieden. De bloemen zijn klein, lelieachtig en groengeel van kleur. Er zitten ongeveer 20 bloemen in een tros. Meestal openen er per dag 2 of 3 bloemen in een tros, waarbij de gehele bloeiperiode van de tros gemiddeld 24 dagen duurt. De bloem gaat 's morgens open en sluit 's middags en gaat nooit meer open. Ze verdorren in plaats van eraf te vallen. Binnen een week zullen zich kleine groene peulen vormen, die binnen negen tot tien maanden uitgroeien tot 15 cm lange zwarte vanillestokjes en klaar zijn om te oogsten.




Bananen zijn het meest geconsumeerde fruit ter wereld en er zijn meer dan 29 soorten bananen in Sri Lanka. De nethrapalam banaan is vrij uniek, omdat hij groter is dan de rest (ongeveer 30cm). Het is ook het duurste soort in Sri Lanka. De rode bananensoorten bereiken een diameter van maar liefst 5 cm.


De bananenbladeren zijn super veelzijdig in de keuken omdat ze groot, flexibel en waterdicht zijn. Ze worden tevens gebruikt als antiaanbaklaag. Het bananenblad blijft lang goed in de koelkast en is zeer goed om voedingswaren in te pakken en in te vriezen.




Maar niet alles wat we zien is eetbaar. Deze mooie, groene pommelo is niet eeetbaar. Spijtig....hé Maryse want hij ziet er wel smakelijk uit.



Van appeltjesgroen tot olijfgroen,

van mintgroen tot smaragdgroen

en alles daar tussenin.

In de natuur van Sri Lanka

kom je allerlei tinten groen tegen.



























































43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page