We hebben de laatste maanden onze mond vol over beperkende'bubbels'. Maar gelukkig bestaan er ook leukere connotaties. Je denkt wellicht meteen aan een glaasje cava of champagne, maar ... ik neem je graag mee naar een hele grote biosfeerbubbel.
Vakantie houden in Groot-Brittannië lijkt altijd een beetje risky met het weer, maar the Southwest (de 'punt linksonderaan') met de gunstige invloeden van de warme golfstroom heeft meestal wel fijn weer in petto. Er is bovendien één plek in de mooie regio Cornwall waar je gegarandeerd warm weer zal hebben: het Eden Project. Deze 35 hectare werd omgetoverd van een voormalige dorre porseleinen kleigroeve tot een wel heel aparte oase van groen.
Het is eigenlijk een heel grote, mooie botanische tuin met enorme 'biomen' die het klimaat binnenin beheersen om veel planten van over de hele wereld te laten groeien. Het is met andere woorden een aaneenschakeling van grote bubbels.
Het Eden project in Cornwall beschikt over de 2 grootste 'kassen' (biosferen) ter wereld. Het project vestigt de aandacht op het belang van planten voor een leefbare wereld. Zo is er één koepel met een tropisch klimaat en een andere met een gematigd warm klimaat ( mediterraan). In de tropische kas groeien meer dan 1000 plantensoorten en er zijn tal va riviertjes, watervallen e bomen van vele tientallen meters hoogte. Terwijl je jezelf een weg baant doorheen de jungle vind je ook nog eens allerlei informatie over het maken van papier, chocolade, koffie en rubber.
Het Eden Project is het resultaat van een Trust of educatieve liefdadigheidsinstelling met grote interesse voor het milieu. Het begon met de aankoop van een uitgeputte 60 meter diepe kleiput zonder water of degelijke bodem. Stapsgewijs rezen de reusachtige koepelvormige kassencomplexen op met een grote diversiteit aan planten. Een troosteloze site zou zo één van toeristische trekpleisters van Cornwall worden.
Eerst liepen we door de buitentuinen voordat we naar de eerste van de twee biomen gingen, het mediterrane bioom.
In deze 'kas' worden planten gehouden die van nature voorkomen in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika of Californië. Het zijn dus allemaal planten die inheems zijn aan een warmer klimaat, zoals een rijkdom aan zonnebloemen, wijnstokken en olijven. Bijhorend was er ook een schitterende kruidentuin waar niet alleen heerlijke kruidengeur, maar ook bijzonder sculpturen uit de wijde wereld opdoken. We waanden ons alleszins even volop "in de Méditerrannée"...
Volgende bioom was zo mogelijk nog indrukwekkender.
In het regenwoud bioom troffen we de meer tropische planten aan zoals bananen en rubberbomen. Hier komt het tropisch regenwoud aan bod, zoals dat te vinden is in Zuid-Amerika,West-Afrika en Maleisië. Het hele gamma van tropische lekkernijen van ananas, passievrucht tot zoete aardappel, rijst, koffie en de colaboom passeerden de revue. De klammigheid van het tropische bioom werd gecompenseerd door 'coole' extra's zoals een meer, tropische vogels en een heuse waterval.
Naast het bubbelcomplex worden er ook nog buiten, meer inheemse planten gekweekt in het zogeheten outdoor bioom. Het zijn dan de meer gebruikelijke planten zoals gerst en hop die daar terug te vinden zijn, alsook planten die van nature in Cornwall voorkomen.
Groot-Brittannië - alleen maar parapluweer? No way... Zoals gezegd heeft Cornwall dankzij de warme golfstroom sowieso palmbomen (je leest het goed), dolfijnen (je leest nog altijd goed) en appelblauwzeegroen water aan de kust als verrassende nice to see's achter de hand. En moest het er toch eens wat tegenzitten, trek dan met je bubbel eens naar de mediterrane of zelf tropische bubbel in Eden... Adam en Eva konden hun hof niet beter genoemd hebben.
Comments