Het mooie dorpje Djúpivogur ligt aan de zuidelijke grens van Oost-IJsland. In Djúpivogur ligt de nadruk op de kwaliteit van het leven. Zij maken dan ook niet voor niets deel uit van het internationaal netwerk genaamd Cittaslow - 'trage stad' zeg maar - het fenomeen van onthaasten en genieten van de essentie waar ik het al eens eerder over had in mijn blog https://www.dolcefartutto.eu/post/tijd-voor-slow-travel. Djúpivogur is hoe dan ook de moeite als tussenstop voor de IJslandreiziger én een blogpost waard!
Bij de haven in het lieflijke dorpje Djúpivogur vind je een baai genaamd Gleðivík, te vertalen in 'Merry Bay' of ... 'Vrolijke Baai'. In die baai is er een verborgen schat te vinden. Het betreft het uitgestrekte kunstwerk van de populaire IJslandse beeldhouwer Sigurður Guðmundsson, getiteld Eggin í Gleðivík of dus 'de eieren in de vrolijke baai'. De bekende kunstenaar heeft verschillende internationale onderscheidingen ontvangen voor zijn beeldend werk.
Het buitenkunstwerk bestaat uit 34 enorme granieten eieren die stuk voor stuk de eieren vertegenwoordigen van elk van de broedvogels in dit gebied. Heel wat daarvan zijn trekvogels die van heinde en ver naar IJsland vliegen en er elk jaar hun eieren leggen.
De eieren in Gleðivík zijn gemaakt van geïmporteerd Chinees graniet. Niet geheel toevallig want kunstenaar Sigurður woont met zijn vrouw een deel van het jaar in China. Maar ze hebben ook een huis in het dorp Djúpivogur. De granieten eieren zijn op één na allemaal van dezelfde of vergelijkbare grootte.
De sokkels waar de eieren op staan zijn overblijfselen van een transportband van de visverwerking bij de haven. Voorheen werd vis aangevoerd en via een transportband op de sokkels naar de visfabriek Bræðslan vervoerd. Maar de tijden zijn veranderd in het kleine vissersdorpje Djúpivogur.
Het is zelfs voor een groot stuk te danken aan visverwerking van Djúpivogur dat het kunstwerk er kwam. Toen er werd nagedacht of en wat er met de oude sokkels kon gebeuren, bracht een lokale veranwoordelijke dit immers ter sprake bij beeldend kunstenaar Sigurður Guðmundsson. Die kwam op het idee om de sokkels verder te gebruiken, maar dan voor een kunstwerk. Het resultaat in 2009 was een kunstwerk dat van wel 200 meter lang!
Elk van de 34 eieren is dus een exacte replica van een werkelijk bestaand ei van de desbetreffende vogel - uiteraard wel een beetje groter dan in het echt ;-).
Van ver lijken ze misschien heel erg op elkaar, maar wie dichterbij komt ziet dat de eieren allemaal een verschillend vorm, ronding, nuance en kleur hebben. De eieren zijn ontegensprekelijk de belangrijkste attractie van Djúpivogur geworden en zullen dat ongetwijfeld nog zeer lang blijven.
En toch ... naast de eieren is er nog iets leuk te ontdekken in Djúpivogur: de Tankurinn. Dit is een oude, hoge en cilindervormige visolietank die vroeger werd gebruikt voor de opslag van visleverolie, maar ondertussen grondig werd schoongemaakt, gerestaureerd en omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte voor kunst en muziek. Het oogt allemaal wat oud-industrieel - en dat is het misschien ook wel - maar de lokatie, vlakbij het diepblauwe oceaanwater en de massieve eieren, maakt het toch ook wel een bijzondere plek.
Tankurinn werd officieel geopend in 2016 en is voorbije jaren al erg succesvol geweest, mede door diverse artiesten en muzikanten die zich aangetrokken voelen om in dergelijke aparte omgeving op te treden, niet in het minst omwille van de onvergelijkbare akoestiek in de tank.
De tank is altijd open en of er nu een tentoonstelling is of niet, je moét er gewoon eens binnenspringen om eens te genieten van de prachtige galm. Maar voel je zeker ook vrij om er met je stembanden eens duchtig 'los zu gehen'... Geïnteresseerde toeschouwers moet je er misschien wel bijnemen dan.
Just look around and sing along!
IJSLAND - KUNST - BEZIENSWAARDIGHEID
Comments