top of page
Foto van schrijverThijs Marleen

Shortbread koekjes met knipoog naar de Sint

Het bakken van koekjes gaat eigenlijk nooit vervelen. Om nog eventjes in de Sinterklaas-sfeer te blijven, leek het me leuk om eens te variëren met de smaken van shortbread. Een combinatie van het vanille basisdeeg van shortbread, samen met een speculaasvariant. Resultaat? Leuke koekjes én gegarandeerd een heerlijke geur in huis.



Het verhaal van het zandkoekje shortbread begint in Schotland lang, lang geleden met het middeleeuwse biscuit bread. Het deeg dat over was van het maken van brood, werd in een lage oven gedroogd tot het uithardde tot een soort beschuit. Het woord 'biscuit' betekent eigenlijk dan ook zoveel als dubbel (bis) gebakken (cuit)...


Geleidelijk aan werd de gist in het biscuit bread vervangen door boter en ontwikkelde het zich tot shortbread of ... zandkoekjes. Hoewel shortbread dus al in de 12e eeuw gemaakt werd, kende het koekje een zekere verfijning doorheen de jaren, die werd toegekend aan Queen Mary - koningin van Schotland - maar we eigenlijk te danken hebben aan een Schotse vrouw, Miss McLintock, die voor het eerst zorgde voor een gedrukt recept voor zandkoekjes, in een in 1736 verschenen kookboek. Hoe dan ook hebben zandkoekjes dus wel wat Schotse roots...



Vandaag is het alomgekende merk en familiebedrijf van Joseph Walkers uit de Schotse Hooglanden, niet alleen hofleverancier van Her Majesty the Queen, maar ook onbetwistbare marktleider in het productsegment van de zandkoekjes. Er is natuurlijk gigantisch veranderd sinds Joseph Walker meer dan een eeuw geleden zijn eerste partij koekjes bakte, maar ... de afstammelingen van Joseph Walker zijn altijd trouw gebleven aan het oorspronkelijke ideaal: het bakken van 'The World's Finest Shortbread'.



Het klassieke Schotse shortbread heeft een kruimelige textuur door het hoge vetgehalte, want het wordt nog steeds gemaakt van één deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem. Voor een flinke partij koekjes voor bij de thee betekent dat bijvoorbeeld 100 gram suiker, 200 gram boter en 300 gram bloem.




Ingrediënten voor 20 koekjes:
  • 200 gr ongezouten roomboter

  • 100 gr poedersuiker

  • 300 gr bloem

  • een snuifje zout

  • 1 tl vanille-extract

  • 3 tl speculaaskruiden


We gaan aan de slag
  • Mix de boter en poedersuiker romig. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een stevig koekjesdeeg. Verdeel het deeg in twee gelijke delen.

  • Kneed door het ene deel het vanille-extract en door het andere deel de speculaaskruiden.

  • Bestuif je aanrecht en deegroller met wat bloem en rol beide plakken deeg uit tot ongeveer 2 à 3 millimeter dikte. Zorg ervoor dat de plakken deeg ongeveer even groot zijn en het liefst vierkant. Leg ze op elkaar en rol voorzichtig op.

  • Dek af met vershoudfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.

  • Snijd hierna de rol in plakjes van maximaal 1 cm dik. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 15 minuten op 160°C gaar.

  • Shortbread wordt op een lage temperatuur gebakken om ze niet te bruin te laten worden. Wanneer de koekjes uit de oven komen zijn ze nog nagenoeg wit, of licht goudbruin. De koekjes kunnen eventueel meteen na het bakken besprenkeld worden met suiker en/of kaneel.

  • Bewaar de koekjes in een trommel, daarin blijven ze een paar weken bros en knapperig...

Heerlijk bij afternoon tea of een koffiebreak. Geniet ervan!

105 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page