Wandeltocht door stiltegebied Lieteberg
- Thijs Marleen
- 2 nov 2021
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 jan 2022
Hoe deugddoend is het om te wandelen in de buitenlucht! Wandelen heeft in donkere najaarstijden soms haast iets therapeutisch met de rust, de stilte, de natuurgeluiden, de kleuren en geuren ... ronduit zalig. Ga je vandaag mee op pad door het stiltegebied van Zutendaal?
Aan de toegangspoort naar de Lieteberg - één van de 5 toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen - vertrekken vier mooi uitgestippelde wandelroutes. Wij kiezen vandaag de 'blauwe' wandeling van een 10-tal kilometer in het overgangsgebied tussen Kempen en Haspengouw die je als wandelaar helemaal onderdompelt in de Zutendaalse natuur.
Het eerste deel van de tocht neemt ons mee door stiltegebied Zwarte Put, dat zijn naam dankt aan een oud bronnengebied. Langs het Pad der Zinnen komen we teksten en markante poëtische zinnen over de stilte tegen die zijn ingekapt door de Zutendaalse steenkapper Jos Geusens op zogenaamde 'stiltestenen' en 'zwerfkeien'. Cultuur en natuur, hand in hand.
Vertraag. Vertraag je stap. Verlangzaam. Verlangzaam je verlangen. Een advies van dichter Leonard Nolens. Zelfs als geoefende en sportieve wandelaar zetten ook de schrijfsels van Willem Vermandere en Jeroen Brouwers ons even letterlijk en figuurlijk stil en aan tot denken in een groene oase van rust. In het gehucht Stalken kom je trouwens een monument ter ere van schrijver Jeroen Brouwers tegen. Niet toevallig, want hij woonde jaren in Zutendaal en deed er inspiratie op voor zijn beste romans.
We lopen verder richting de Hesselsberg en wandelen helemaal tot de top van de 87 meter hoge 'berg' die historisch vooral bekend is voor een belangrijke veldslag van 9 augustus 1790. Hier vochten de Luikenaars in de nadagen van de Luikse Revolutie om hun republiek en zelfstandigheid te verdedigen tegen de Oostenrijkse overheerser, zonder succes. De heuvel is een uitloper van de zuidrand van het Kempense laagplateau.
Vanaf de Bilzerweg is de Hesselsberg duidelijk te situeren dankzij het 6 meter hoge Mariabeeld dat oorspronkelijk in 1946 geplaatst werd door KSA Limburg. Het gipsen beeld hield echter maar 4 jaar stand en werd in 1950 vervangen door een in lavasteen gegoten en meer duurzaam exemplaar.

Op de zuidflank van de helling vind je overigens het op één na grootste jeneverbessen-bestand van Vlaanderen. De jeneverbesstruik is een wintergroene zeldzame en zelfs bedreigde kleine boom, die prima kan gedijen op de heidevelden, zandverstuivingen en dus ook op de arme zandgrond van de Hesselsberg. De struik trotseert met verve weer en wind, al leidt dat uiteraard ook tot kromme en soms weinig sierlijke planten.
Wist je dat in België en Nederland van deze bessen ook jenever wordt gestookt? De productie van deze gedistilleerde drank op basis van jeneverbessen is al enkele eeuwen oud. Ook gin is een met jeneverbessen gearomatiseerde gedistilleerde drank die het resultaat is door alcohol uit landbouwproducten te aromatiseren met jeneverbessen.
Een beetje verder langs de duidelijk gemarkeerde blauwe wandelroute stuiten we op een prachtige site, vol pure en robuuste natuur. Een prachtige en echt fotogenieke plek. De Zutendaalbeek is volledig tot stilstand gekomen doordat de bever er met takken en bomen een dam wist te bouwen.

De aanleg van een solide plankenpad zorgt niet alleen voor droge voeten voor wandelaars maar geeft de bever ook de nodige ruimte om rondom zijn habitat in de Zutendaalse beekvalleien van het Nationaal Park Hoge Kempen verder uit te bouwen. De locatie vormt zeker een orgelpunt in een hele mooie natuurwandeling vlakbij.

Na een kort laatste stuk doorheen het bos bereiken we terug onze startplaats. Weet dat ook het blotevoetenpad - een 3 km lang belevenispad waar de natuur letterlijk aan je voeten ligt en gevoeld kan worden - en het insectenmuseum Entomopolis ook vlakbij liggen en eveneens een bezoekje waard zijn. Wij houden het vandaag echter bij de heerlijke blauwe wandeling en rijden helemaal zen weer huiswaarts.
Wandeling: Lieteberg in het Nationaal Park Hoge Kempen
Startplaats? Toegangspoort Lieteberg, Stalkerweg in Zutendaal
Lengte? 9,4 km, 12.700 stappen in 2 uur 30 min
Signalisatie? Volg de blauwe ruit
Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.
Veel wandelplezier!
Veel wandelplezier !

WANDELEN - GEZONDHEID - BELGIE - LIMBURG
Bình luận